Monday, August 31, 2009

Malam Merdeka itu....

Bismillahirrahmanirrahim... Malam ini sudah malam kesepuluh berterawih..tapi masih tak de zouq ramadhan lagi..kenape eh...hm..tak tahulah..itu lah skip usrah sebelum ramadhan...(*_*) ~Dan pada malam merdeka itu...~

Di dataran kolej nilam court

Seorang pak cik berbaju biru memanggil saya tatkala sedang duduk berbincang permasalahan terawih..dengan muka pak cik yang serius itu...ada sedikit kecuakan di hati ini...

"mana jaksa..pak cik nak jumpe sekejap..mari kita ke post.."


"alamak..apsal ni..sape la yang buat hal.."(bisik hati saya)

Di pondok pak guard

"Ha..cube awak tengok ni ape..seluar jeans..tadi pak cik ade tegur seorang pelajar ni..ingatkan dia yang tak boleh pakai seluar jeans...die nak pergi camelia court..pak cik kate kat die..kalau nak keluar boleh..tapi nak masuk kolej nanti pak cik tak bagi...tup2 masa dia keluar..dia kate kat pak cik..

"ambil la seluar saya ni!" (dengan nada yang agak tidak menyenangkan orang tua mendengarnya..)

"Itu yang membuat pak cik rasa....jadi pak cik nak kamu nasihatkan dia sekejap lagi..dia pergi camelia..lepas ni kamu jumpa la dia.."

"baiklah pak cik .." jawab ku.

Seusai sahaja kaki mereka melangkah masuk ke pintu kolej kediaman..
"Adik..mari sini kejap.."panggilku..

Saya pun berkenalan dengan mereka dan bertanyakan isu seluar jeans itu..adakah benar mereka yang memakainya? Sudah tahu kan tak boleh pakai seluar jeans..ataupun buat2 tak tahu..Entahlah susah juga cakap dengan manusia ni..kita bukan nak berlagak baik..tapi cuma nak membetulkan apa yang songsang sahaja..

Ape pun..mereka tak mengaku apa2 pun pasal seluar jeans tu...

Yang paling best boleh dia argue kat saya yang kita ni tak boleh nilai orang dari luaran sahaja..hm..memang lah betul ape yang disebutkannye itu..getus hati ku...jadi mafhum mukhalafahnya..kita nilai dari dalaman lah kan..hati?iman?itu bukan kerja saya untuk menilai elemen tersebut..itu kerja Allah..

Lantas saya bertanyakan mereka berdua...adakah Islam itu nampak dari dalaman? Sudah tentu tak nampak dari dalaman..dan imej Islam itu nampak dari luaran..dan kita akan bawa imej Islam seperti apa kita sebenarnya..dan kalau pakai tak tutup aurat..maka itu lah kita orang Islam yang bawa imej Islam..dan tak ada bezanya.. Saya juga menegur pemakaian mereka yang memakai baju lengan pendek dan hand sock..memang lah tak salah..tapi kalau boleh kita tak nak jadikan pemakaian seperti itu satu budaya...kerana bagi adik tersebut..mengapakah usim sendiri menggalakkan pemakaian begitu?dan tidak menyalahkan cara pemakaian seperti itu..

Saya cuma mahu adik tersebut berfikir..tidak semestinya segala telunjuk universiti mesti diikut...di manakah tahap minda kita? Tidak bolehkah berfikir seiring dengan apa yang kita belajar...
Akhirnya..saya lepaskan mereka dengan pengakhiran taaruf sesama kami.

Selepas bertemu enam mata...

"Macam mane bebudak tu.."


"Pak cik, bukan diorang la yang pakai seluar jeans tu..."


"Ya Allah..awak ni..orang buat salah mana nak mengaku..pak cik ingat muka dia..tak kan pak cik nak tipu pulak.."


"Ha! Aku da kene tipu la ni..wa..free2 je dia kenakan saya..berani betul buat gini dalam bulan mulia ni..."


"Itu lah..kalau dengan pak cik pun tak de budi bahasa dan sopan santun..macam mane tu..pak cik bukan ape..pak cik buat tanggungjawab pak cik aje..dah termaktub dalam peraturan kolej tak boleh pakai jeans..tak boleh la..dan yang pak cik panas hatinya..dia boleh bersikap kurang ajar dengan orang tua..lebih2 lagi dalam bulan ramadhan ni..saje je cari pasal.." "Pak cik tak tahulah apa nak jadi..pelajar senior ..macammana adik2 kamu tak ikut benda2 yang tak baik..kalau senior tunjuk teladan tak bagus...belajar aje tinggi2 tapi..mane pergi nye budi bahasa..apa yang kamu belajar kat kuliah..kalau ikut pak cik..kes macam ni boleh jadi kes besar kalau pak cik lapor pada hep..dengan pakai seluar ketatnya.."

HUKUM ALLAH vs PERATURAN ASRAMA

Tutup aurat yang sempurna sudah berkali2 diingatkan..mungkin diibaratkan seperti air dicurah ke daun keladi..buat2 tak faham saje dengan apa yang dipelajari..

Allah memerintahkan kita supaya menutup aurat..banyak maslahah sebenarnya..elakkan orang lain dari buat maksiat kering, elak dari dirogol, elakkan dari timbul fitnah dan setiap undang2 yang dicipta Allah adalah untuk kemaslahatan hamba2Nya juga..

Seperti disebut dalam al-Quran yang bermaksud:

Dan Katakanlah kepada perempuan-perempuan Yang beriman supaya menyekat pandangan mereka (daripada memandang Yang haram), dan memelihara kehormatan mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali Yang zahir daripadanya; dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya Dengan tudung kepala mereka; dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka melainkan kepada suami mereka, atau bapa mereka atau bapa mertua mereka atau anak-anak mereka, atau anak-anak tiri mereka, atau saudara-saudara mereka, atau anak bagi saudara-saudara mereka Yang lelaki, atau anak bagi saudara-saudara mereka Yang perempuan, atau perempuan-perempuan Islam, atau hamba-hamba mereka, atau orang gaji dari orang-orang lelaki Yang telah tua dan tidak berkeinginan kepada perempuan, atau kanak-kanak Yang belum mengerti lagi tentang aurat perempuan; dan janganlah mereka menghentakkan kaki untuk diketahui orang akan apa Yang tersembunyi dari perhiasan mereka; dan bertaubatlah kamu sekalian kepada Allah, Wahai orang-orang Yang beriman, supaya kamu berjaya.Surah al-Nur: 31


mungkin tak habis ngaji kot..dan tak jumpe lagi ayat ni..


Dan nampaknya peraturan asrama ni bertepatanlah dengan apa yang disebut dalam al-Quran, tak boleh pakai pakaian yang menampakkan bentuk tubuh badan termasuklah seluar jeans yang ketat, seluar ketat dan sewaktu dengan nya..


Peraturan asrama yang dicipta oleh manusia memang ada kekurangannya..tapi jika ia bersandarkan pada Quran, Sunnah, Ijma, Qiyas, istihsan, masalih mursalah, urf, istishab..maka ia disepakati dan diterima pakai...


p/s: apalah nak jadi dengan produk usim..memeningkan...

dan esok nntikan berita panas dari pak cik sempena malam merdeka...


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...