Tuesday, October 27, 2009

وإن تعدوا نعمة الله لا تحصوها

Bismillah wal hamdulillah...

Masih lagi dapat menghirup udara Allah yang percuma ni...
Antara nikmat yang paling besar selepas nikmat iman dan Islam..
Terima kasih ya Allah (pinjam word us Ibrahim Khalaf Khilaf)


HALAQAH..

Tengah bersiap sedia ulangkaji halaqah (salah satu subjek yang dipelajari di USIm menggunakan kitab turath..dan sem ni belajar kitab Iqna' karangan alkhatib syarbini) sebab ada imtihan syafawi pagi tu..tiba2..seorang pengawal usim menyapa saya dan rumet saya dan nasihatkan kami agar belajar bersungguh2 selagi masih ada peluang..pak cik tersebut menyuruh kami meneka gaji prof mohd alias..dan dato' nc..sangkaan kami meleset..gaji mereka sangat besar..seperti besar nya kejayaan yang mereka gapai sekarang..semakin bernilai sijil pelajaran kita, semakin tinggi gajinya..

Macamane pulak saya ye??


SITKOM...

Teringat cerita kat tv, balik rumah baru ni..sebuah cerita sitkom komedi "BEREK" yang mengisahkan tentang isteri-isteri polis yang selalu mengadu domba dan tak boleh tengok orang lain senang sikit..paling senang cerita suka buruk-buruk dan fitnah orang. Dan si suami pun nasihatkan si isteri supaya tidak meneruskan perbuatan yang tak best tu..dan ingatkan si isteri supaya bersyukur atas kurniaan yang Allah anugerahkan.

KAHWIN...

Baru-baru ni..kuliahmate saya baru sahaja menamatkan zaman bujangnya..dengan jejaka pilihannya yang merupakan pelajar Usim juga..MABRUK 'ALAIKUMA (wah..termasuk pula citer korang dalam entri aku kali ni..hehee)..dan memang tak sangka mereka akan berkahwin..tahniah buat us Najib dan Norizan..moga kekal hingga ke akhir hayat..dan selepas ini kuliahmate saya akan terbang ke Jordan..ya Allah..best nye,dah rezeki kahwin..rezeki belajar kat Jordan pulak..jeles la dengan izan..hehee..pasni giliran Syamil dan Liyana pula menamatkan zaman bujang diorang..

Ustaz Ubadah DATANG USIM..bersama adik2 Dq yang mengambil degree Usim-Dq diiringi jug a Ustz Hasnah..

Us Ubadah: ya 'Adawiah..
Saya : masha Allah Us..terharunya saya us masih ingat pada saya..(nada gembira amat)
Us Ubadah: Fi ayyi kuliah?
Saya : syariah wal qanun (peh jawab dengan konfiden nya...) takhassus fiqh wal fatwa..
Us Ubadah: masha Allah..akhuha ehsan imam fi masjid negara wa ukht muftiah fi selanjur..
Saya : ameen..(wah us lebih2 pulak puji2..tapi ok gak..satu doa..)

Seronok sangat dapat jumpe dengan mereka..mereka datang seperti membawa satu suasana yang dapat saya rasakan..mereka membawa sinaran al-Quran..tenang..senang..menusuk dalam jiwa saya..masha Allah..Walaupun saya tidak mengenali mereka dengan sedalam-dalamnya..ukhuwwah yang terbina atas al-Quran telah menguatkan hubungan kami..begitu suci dan tulus ikatan ini..rasa ingin kembali ke sana..menyelak helai demi helai dan ayat suci itu berlegar di kepala dan meluncur laju dari bibir ini..tapi itu kenangan pada masa lalu..masih ingat lagi kah aku ayat2 itu..Walau macam mana pun...terima kasih sangat2 yang tak terhingga pada us Shamsul Hakim yang sudi jadi pensyarah tasmi' saya..(^_^)

وإن تعدوا نعمة الله لا تحصوها


Saya suka sangat tengok nikmat2 yang orang lain dapat..yang saya tak dapat..pastu persoalkan kenapa lah saya tak macam tu tak macam orang tu...ya Allah..takutnya jadi hamba yang kufur nikmat...

Apa yang saya ada di dunia ni...tak ternilai semuanya. BAnyak sangat..kalau ditulis memang tak muat la..infiniti nikmat yang Allah beri..sejak di alam roh hinggalah di akhirat kelak pengakhiran kita..maka solusinya jadilah hamba yang bersyukur..

Firman Allah:

لإن شكرتم لأزيدنكم ولإن كفرتم إن عذابي لشديد

Teringat saya pada Rasulullah saw..bagaimana baginda bersusah payah menunaikan ibadah nawafil sehingga bengkak2 kakinya walaupun telah dijanjikan syurga..kerana baginda mahu jadi hamba yang bersyukur..Allahu Akbar! qudwah hasanah sepanjang zaman..


No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...