Wednesday, February 2, 2011

Jangan mengalah, nanti dikau alah..

Bismillahirrahmanirrahim..

~permulaan bicara yang biasa aku tuturkan setiap kali ruang ini disingkap…entah kenapa hari ini hari yang tersangat tidak memberi makna pada diri saya..saya tak tahu di mana silap saya..sehinggakan hati kecil ini bertalu2 bertanyakan soalan yang sama..mengapa ni? Kenapa jiwa tidak tenteram sahaja?

…………………………………………

Minggu ni di tempat praktikal saya, kebanyakan staf di sini mengambil cuti untuk sama2 manfaatkan masa bersama keluarga tercinta, lantaran kebanyakan budak sekolah diberi cuti sekolah seminggu walhal baru sahaja memulakan sesi persekolahan selama seminggu.

Sebenarnya..saya sendiri tidak tahu apa yang perlu dikongsi di laman ini..

Hakikatnya banyak yang ingin dikongsi, tapi tidak tahu mengapa bila saat ia dicetuskan ia tidak mahu keluar bak air yang mengalir..(mungkin tersekat dek batu batan yang semakin membesar) (T T)

Mode: sabar je la orang yang bekerja boleh amek cuti..bebudak praktikum terkuntang kantingla datang juga untuk melunaskan tanggungjawab dan amanah sebagai seorang pelajar. Ye. Pelajar yang mendamba redha Ilahi juga mendamba markah dari para penyelia.

………………………………………..

Kehidupan saya di saat ini sangat baik, Cuma kadang2 saya masih belum puas dengan ape yang saya kecapi hingga ke saat ini..Selalu saya terfikir2….kenape la kehidupan orang yang tidak bergelumang dalam ilmu agama dan persekitaran yang soleh lebih baik kekuatan imannya amalnya qudwahnya juga pemahaman Islamnya..

Isu ini ditimbulkan dalam Bengkel Penguasaan Bahan Masulah baru2 ini..saya amat suka dan setuju dengan jawapan Dr Fadhilah Shaari. Beliau mengatakan mereka yang termasuk di dalam golongan ini mempunyai jiwa yang halus, ye sensitive barangkali dengan isu2 keagamaan dan sangat menitik beratkan sesuatu perkara yang baru dipelajari (especially berkaitan dengan Islam), serta menggenggam erat2 pemahaman tersebut. Hal ini jauh berbeza dengan mereka yang sudah terbiasa dengan persekitaran yang soleh dan biasa dengan ilmu2 agama..sehinggakan tahap sensitive dalam jiwa mereka seolah2 tercabut dari dlm jiwa mereka..Saya tidak menafikan wujudnya situasi ini dalam diri saya suatu ketika dahulu..Saya dibesarkan dalam keluarga yang baik, juga menitik beratkan soal agama, disekolahkan di sekolah agama, hingga bila memasuki alam kampus juga dibayangi dengan suasana ‘biah solehah’..saya menyedari perkara ini berlaku dalam diri saya apabila saya menceburkan diri dalam tarbiyah (dalam erti kata sebenar).

~Sebagai contohnya; kami pelajar pengajian Islam..sudah biasa dengan hukum hakam, ayat al-Quran dan hadis2..hatta kuliah kami setiap hari akan berkisar tentang perkara itu sahaja..fenomena ini telah membuatkan sebahagian daripada kami memandang bahawa usrah itu tidak perlu dan tidak penting kerana tentunya perkara yang sama akan dibincangkan jua di dalam usrah.

Hakikatnya tidak semua asbab nuzul, sirah2 di sebalik ayat juga pengajaran tersirat dari hadis kami ketahui. Ilmu ma’ani tersebut tidak dipelajari di dalam kuliah2 melainkan kami bertuah memiliki guru2 yang menyedarkan hakikat ini. Ironinya, di dalam usrah sesi perbincangan itu berlaku lebih daripada membincangkan ilmu..sehingga akhirnya boleh merubah seorang manusia dari baik kepada yang lebih baik.

~Contoh yang lain, hal ini dialami sendiri oleh diri saya…Saya perlu menulis dengan begitu berhati2 sehingga tidak menghiris hati sesiapa pun..Begitu jugalah pengalaman dalam kehidupan saya..sepanjang sesi praktikal berlangsung, saya menumpang berteduh di rumah kekanda saya yang sangat baik hati dan bertimbang rasa untuk mengizinkan saya tinggal bersama keluarganya.(Pengalaman yang cukup baik untuk belajar bagaimana menguruskan rumahtangga setelah bekerjaya) (^_^)

Apa yang pro tentu juga ada kontranya…walaupun kekanda saya merupakan seorang ustaz juga seorang imam di salah sebuah masjid di area wilayah ini, kekanda saya tidak membenarkan saya untuk keluar berkunjung ke usim…bagi menziarahi adik2 saya..tetapi disebabkan diri saya yang suka berdegil dan keras kepala ini, akhirnya saya Berjaya juga ke usim sana bagi melunaskan tanggungjawab saya dengan mutarabbi kerana mereka adalah amanah dari Allah untuk saya.

Pernah suatu ketika, sebelum saya bersalaman dengan kekanda saya (masa tu nak pergi usim), beliau sempat menuturkan kata2 yang sedikit sebanyak memberi kesan yang mendalam di dalam hati saya…

Kau nak tahu tak, kalau arwah bapak masih hidup ni, dia pun tak kan benarkan kau keluar sesuka hati je tau!”gertak kekanda saya..

Dengan tidak semena2 mutiara2 jernih merembes bercucuran dari mata saya, dan saya cuba menenangkan diri saya yang di saat itu sudah pun berada di dalam kereta. Saya mengambil masa beberapa minit untuk menenangkan jiwa saya yang bergetar2..

Dan banyak lagi teguran sinis dan sarkastik..tapi dikuatkan jua keinginan hati.

Alhamdulillah..Allah bagi kekuatan..tapi saya perlu bijak mengatur langkah, mengambil hati, menolong ape yang patut sekiranya kami ada masa untuk bersama2.

Sesungguhnya saya amat menyayangi beliau kerna saya tahu kenapa beliau tidak membenarkan saya ke sana atas alasan keselamatn saya sebagai seorang adik perempuan beliau. Ye, satu2 nya adik perempuan yang beliau ada.(bangga juga tapi ada juga baur2 kekecewaan)

Ironinya di sini…itulah dia antara situasi apabila sesuatu golongan manusia telah ter’biasa’ dengan kehidupan syari’e..merasakan tidak peri pentingnya usrah dan tarbiyah itu..

Apapun, saya kena kuat hadapi perkara ini, tabah dan cekal jua berpendirian teguh dengan prinsip yang dipegang.

Ayat inilah yang akhirnya memotivasikan diri saya semula, firman Allah dalam kitab agungNya:

قل إن كان ءابآءكم وأبنآءكم وإخوانكم وأزواجكم وعشيرتكم وأموال اقترفتموها وتجارة تخشون كسادها ومساكن ترضونها أحب إليكم من الله ورسوله وجهاد في سبيله فتربصوا حتى يأتي الله بأمرهوالله لا يهدي القوم الفاسقين (24)

Bermaksud: “Katakanlah: Jika bapak2mu, anak2mu, saudara2mu, isteri2mu, keluargamu, harta kekayaan yang kamu usahakan, perdagangan yang kamu khuatirkan kerugiannya, dan rumah2 tempat tinggal yang kamu sukai, lebih kamu cintai daripada Allah dan Rasul-Nya serta berjihad di jalanNya, maka tunggulah Allah sampai memberikan keputusanNya”. Dan Allah tidak memberi petunjuk kepada orang2 fasiq.

Surah Taubah: 24
tiDakKan mIsKIn jikA meMbeLA ISLAM......TIdak hiNA meRIBA kebeNaraN yang MULia...

2 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...